NOEDELS
MET SESAMSAUS ENTEMPEH

tijd
30 minuten
ingrediënten voor 1 persoon
1/4 komkommer
150 ml azijn
1 el suiker
1 tl zout
70 gr tempeh
100 gr paddenstoelen naar keuze
1 teentje knoflook
2 el rijstazijn
1,5 el sojasaus
1 el tahin
1/2 limoen
1 tl sriracha
1,5 el sesamolie
0,5 tl honing
70 gr soba noedels
Handje koriander
1 tl geroosterde sesamzaadjes
recept
Snijd de komkommer in hele dunne plakjes. Doe de komkommerschijfjes in een bakje of weckpot. Verhit in een pannetje 150 ml azijn, voeg 150 ml water, 1 el suiker en 1 tl zout toe. Verwarm en roer goed door totdat de suiker en zout zijn opgelost. Giet het mengsel over de komkommer en laat afkoelen.
Snijd de 70 gr tempeh in plakken van een halve cm, zelf snijd ik ze het liefst in rechthoeken maar anderen vinden driehoekjes wat meer hebben. Zet de tempeh even aan de kant in een bakje.
30 minuten
ingrediënten voor 1 persoon
1/4 komkommer
150 ml azijn
1 el suiker
1 tl zout
70 gr tempeh
100 gr paddenstoelen naar keuze
1 teentje knoflook
2 el rijstazijn
1,5 el sojasaus
1 el tahin
1/2 limoen
1 tl sriracha
1,5 el sesamolie
0,5 tl honing
70 gr soba noedels
Handje koriander
1 tl geroosterde sesamzaadjes
recept
Snijd de komkommer in hele dunne plakjes. Doe de komkommerschijfjes in een bakje of weckpot. Verhit in een pannetje 150 ml azijn, voeg 150 ml water, 1 el suiker en 1 tl zout toe. Verwarm en roer goed door totdat de suiker en zout zijn opgelost. Giet het mengsel over de komkommer en laat afkoelen.
Snijd de 70 gr tempeh in plakken van een halve cm, zelf snijd ik ze het liefst in rechthoeken maar anderen vinden driehoekjes wat meer hebben. Zet de tempeh even aan de kant in een bakje.
energie
︎︎︎
Snijd de 100 gr paddenstoelen in grove stukken. Zet ook deze even aan de kant in een bakje.
Snijd het teentje knoflook fijn.
Maak de sesamsaus. Pak een bakje en meng 1 el tahin, 1 el rijstazijn, 1 tl Sriracha, 0,5 el sojasaus, 1 tl sesamolie, het sap van een kwart limoen en 0,5 tl honing. Proef de saus en voeg zo nodig nog iets van de ingrediënten toe om ‘m op jouw smaak te brengen.
Kook de noedels zoals beschreven op de verpakking.
Verhit dan 2 bakpannetjes. Doe in eentje daarvan 1 el sesamolie. Wanneer de olie heet is voeg je de tempeh toe. Wanneer de andere pan is verwarmd, zonder olie, voeg de paddenstoelen toe. De paddenstoelen zullen vanzelf hun vocht verliezen. Voeg, wanneer de paddenstoelen wat vocht hebben verloren, de knoflook toe. Bak 1 minuut mee en voeg dan 1 el rijstazijn toe en laat het inkoken. Zet de paddenstoelen van het vuur.
Wanneer de tempeh aan alle kanten mooi bruin is geworden haal je de pan van het vuur. Voeg 1 el sojasaus toe en meng goed zodat alle tempeh blokjes onder de soja zitten.
Meng de noedels met de saus. Doe daarop de tempeh en de paddenstoelen. Garneer met zure komkommer, koriander, sesamzaadjes en limoensap.
︎︎︎
Snijd de 100 gr paddenstoelen in grove stukken. Zet ook deze even aan de kant in een bakje.
Snijd het teentje knoflook fijn.
Maak de sesamsaus. Pak een bakje en meng 1 el tahin, 1 el rijstazijn, 1 tl Sriracha, 0,5 el sojasaus, 1 tl sesamolie, het sap van een kwart limoen en 0,5 tl honing. Proef de saus en voeg zo nodig nog iets van de ingrediënten toe om ‘m op jouw smaak te brengen.
Kook de noedels zoals beschreven op de verpakking.
Verhit dan 2 bakpannetjes. Doe in eentje daarvan 1 el sesamolie. Wanneer de olie heet is voeg je de tempeh toe. Wanneer de andere pan is verwarmd, zonder olie, voeg de paddenstoelen toe. De paddenstoelen zullen vanzelf hun vocht verliezen. Voeg, wanneer de paddenstoelen wat vocht hebben verloren, de knoflook toe. Bak 1 minuut mee en voeg dan 1 el rijstazijn toe en laat het inkoken. Zet de paddenstoelen van het vuur.
Wanneer de tempeh aan alle kanten mooi bruin is geworden haal je de pan van het vuur. Voeg 1 el sojasaus toe en meng goed zodat alle tempeh blokjes onder de soja zitten.
Meng de noedels met de saus. Doe daarop de tempeh en de paddenstoelen. Garneer met zure komkommer, koriander, sesamzaadjes en limoensap.